Top 5 bespaartips in 2022

Bijna iedereen heeft wel eens een tijdje rustig aan moeten doen met de centjes. Alles wordt duurder, mensen verdienen naar verhouding minder, het gezin breidt uit. Om over de gasprijs in 2022 maar te zwijgen. Genoeg redenen te verzinnen om geld te besparen. Maar ook al heb je genoeg geld, dan nog loont het om te besparen. Hieronder mijn top 5 bespaartips die de meeste poen opbrengen. Uiteraard helpen alle kleine beetjes, maar met sommige besparingen loopt het geldbedrag dat je overhoudt echt flink op.

1. Het TV- en internetabonnement

Wij zaten bij Ziggo. Totdat we erachter kwamen dat we eigenlijk helemaal niet zoveel naar commerciele zenders keken. Veelal stond gewoon NPO aan. En als we toch wat wilden zien van SBS6 dan gebruikten we een uitzending-gemist-service. Dus hebben we besloten om voor alleen internet te gaan. En dan niet via Ziggo, want dan betaal je nog steeds teveel. Maar internet via Youfone. We streamen alles van mobiel of tablet naar de tv waar een Chromecast aan hangt. Internet van Youfone kost EUR 32,50 per maand. Ziggo tv en internet kost EUR 70 per maand dus je bespaart EUR 450 per jaar. Dat tikt lekker aan!

2. Telefoonabonnement

Wie heeft nou om de twee jaar een nieuwe mobiele telefoon nodig? Niemand toch. Dus als je je telefoon hebt afbetaald, stap dan over op sim-only. Nog beter is om een nieuwe telefoon te kopen zonder abonnement. Dat bespaart ook geld, omdat je het niet hoeft te lenen van je telefoonprovider. Maar dat terzijde. Ik betaalde zo'n EUR 30 per maand voor abonnement en telefoon. Nu zit ik op EUR 6 per maand. Dat scheelt EUR 24 per maand, en dat is EUR 288 per jaar.

3. Verzekeringen

Nog zo'n structurele kostenpost die ongemerkt een behoorlijk gat in je financiele buffer slaat. In Nederland houden we van zekerheid dus verzekeren we veel. Terwijl dat some helemaal niet nodig is. Laten we beginnen bij de zorgverzekering. Als je af en toe eens de huisarts bezoekt en alleen naar de tandarts gaat voor contole, dan kun je prima met alleen een basisverzekering af. Die kost EUR 110 bij Zekur. Ik zat bij Menzis, die vraagt er EUR 119 per maand voor. Daarnaast heb ik mijn aanvullende tandartsverzekering stopgezet. Al met al bespaar ik zo'n EUR 200 per jaar. En ik ga nog gewoon een keer per jaar naar de tandarts voor controle. Oh en had ik het al over de auto-, inboedel- en opstalverzekering gehad? Het loont de moeite om eens rond te kijken naar alternatieven en na te gaan of bijvoorbeeld de auto echt all-risk verzekerd moet zijn. Of dat je met WA+ prima uit de voeten kan.

4. Boodschappen

Ik dacht altijd dat besparen op boodschappen niet zoveel zoden aan de dijk zette. Totdat we bij ons thuis naar producten gingen kijken die we structureel in behoorlijke hoeveelheden consumeerden. Zoals Becel halvarine. Daar gaat wel een kuipje per week doorheen hier. Becel 500 gram kost EUR 3,80. Een kuipje AH halvarine kost EUR 1,10. We besparen dus EUR 2,70 per week. Dat komt neer op zo'n EUR 100 per jaar. Lekker! En zo zijn er nog wel meer dingen, zoals brood, kaas, thee. Het zorgt alles bij elkaar voor een flinke besparing.

5. Marktplaats

Wij hebben opgroeiende kinderen thuis en die hebben om de haverklap een nieuwe fiets nodig. Om maar even wat te noemen. Nieuw? Nee hoor, we kijken op Marktplaats of er wat moois aangeboden wordt. En er wordt genoeg aangeboden. En wat dacht je van al die cadeautjes die we voor al die jarige vriendjes en vriendinnetjes moeten kopen? Om over de familie maar te zwijgen. Soms kun je op Marktplaats ook prima terecht voor die cadeautjes. Vooral zaken als Lego zijn nieuw echt wel behoorlijk aan de prijs.

Conclusie

Als we alles even optellen, bespaar ik per jaar meer dan EUR 1.000. Da's niet niks. Daar kun je leuk van op vakantie. Daarnaast zijn er zaken waar je best even over kunt nadenken voordat je eraan begint. Bijvoorbeeld een huisdier. Onze poes is een gigantische kostenpost. Dierenarts, eten, kattenbakvulling, zeker in het eerste jaar moet je rekening houden met zo'n EUR 500. En ik had het al even over de gasrekening. Wij zitten er graag lekker warm bij hier, maar niet ten koste van alles. De verwarming staat nu op 18 graden en daarmee besparen we aanzienlijk op de gasrekening.

Als je wilt besparen, kijk dan eerst naar structurele uitgaven, zoals vaste lasten. Dan zul je zien dat je besparing al snel aardig oploopt. Succes!