De batterij van je telefoon

Onlangs kwam ik er weer eens achter dat ik nu echt een ouwe lul aan het worden ben. Ik was namelijk in de veronderstelling dat je de batterij in de smartphone als volgt het beste onderhoudt: je gebruikt je smartphone totdat ie he-le-maal leeg is. Vervolgens laad je 'm op totdat ie he-le-maal vol is. Tijdens het laden doe je NIETS op de telefoon. Tot zover mijn veronderstelling. Wat blijkt? Ik ben he-le-maal niet goed bezig.

Het helemaal leeg laten lopen en vervolgens weer helemaal opladen was ooit goed voor de oplaadbare batterij in je telefoon. Als daar een nikkel-cadmium batterij in zat tenminste. Nu gebruiken we lithium-ion batterijen. En raad eens? Bij dat soort batterijen schijnt het zo te zijn dat als je ze consequent helemaal leeg laat lopen en daarna helemaal oplaadt, dit de levensduur van de batterij verkort. Sterker nog, het schijnt het beste te zijn om ervoor te zorgen dat de batterij tussen de 20 en de 80% opgeladen blijft. Dit krijg je het beste voor elkaar door de batterij steeds kleine beetjes op te laden.

Ok? Nee. Helemaal niet handig als je het mij vraagt. Ik wil mijn telefoon zo weinig mogelijk opladen en er zo lang mogelijk mee bellen, appen, internetten, whateveren. Nu werd ik laatst door mijn telefoon op de hoogte gebracht van een nieuwe feature. Mijn telefoon kan namelijk het opladen van de batterij stoppen als deze voor 85% opgeladen is. Super! Daarbij begint mijn telefoon te mekkeren dat ie opgeladen wil worden als de batterij nog 15% gevuld is. Geweldig! Toch? Nee. Totale waanzin. Val me hier toch niet mee lastig beste smartphone-ontwikkelaars!

In plaats daarvan zeg ik: hou mij maar gewoon voor de gek. Verhoog de capaciteit. Zeg mij dat de batterij 0% opgeladen is als ie eigenlijk nog 15% vol is. En stop met laden als ie 85% opgeladen is maar zeg mij dat ie 100% vol zit. Hoppekee. Batterij gaat langer mee en ik hoef er niet meer over na te denken. Ohja, en één ding doe ik dan wel goed: ik laat mijn foon met rust als ie aan het opladen is. Zo'n ouwe lul ben ik. Dat ik mijn foon met rust kan laten als ie aan het opladen is.